Skip to content

TESTIRANJE AKUMULATORJEV 12V 55Ah

V organizaciji revije Avto Fokus na pobudo g. Žnidaršiča se izvede test štartnih akumulatorjev desetih različnih proizvajalcev, ki so najbolj prisotni na našem tržišču.

Testi se po dogovoru zaradi objektivnosti izvedejo na dveh mestih in sicer v laboratorijih Tovarne akumulatorskih baterij TAB d.d. v Mežici ter podjetju za akumulatorsko dejavnost VESNA d.d. v Mariboru.

Preizkusi akumulatorjev se opravijo skladno z evropskim normativom NF EN 60095-1.
Vsak od proizvajalcev oziroma uvoznik mora za teste zagotoviti štiri naključno izbrane akumulatorje nazivne kapacitete 55 Ah brez povečanega hladno zagonskega toka.
Meritve se izvedejo po naslednjem vrstnem redu:

  1. Pred preizkusom se vse baterije kompletno dopolnijo (24 ur na polnjenju pri napetosti do 14,8V -+0,05V z max.tokom 5In nato pa 1 uro z konstantnim tokom,ki je enak 2% od 0,6Icc).
  2. Baterije se ohladijo v hladilni komori na temperaturo –18°C -+1°C.
  3. Preizkus hladno zagonskega toka ali sposobnosti na štart (baterija se testira ohlajene na temperaturo –18°C po EN normativu NF EN 60092-1).
  4. Merjenje rezervne kapacitete Cn izražene v minutah (praznjenje se vrši s tokom 25A -+0,25 A. Čas trajanja praznjenja izražen v minutah je čas, ki je potekel od začetka praznjenja do doseganja napetosti od 10,5V-+0,05V. Test se vrši pri temperaturi okolice).
  5. Merjenje teže akumulatorjev.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.